55555

Mussel- och räkfond är grunden till den goda fisk- och skaldjursgrytan: Koka först en fond av musslor och räkskal. De kokta musslorna och skalade ­räkorna ingår sedan i grytan.

För 4 dl:

Ingredienser

2 påsar blåmusslor, (à 1 kilo)
1 gul lök, liten
2 vitlöksklyftor
0,25 fänkålsstånd
8 dillstjälkar
1 krm saffran
2 dl vitt vin, torrt
2 dl vatten
500 g räkor, med skal

45 minuter

Mussel- och räkfond – gör så här:

  1. Skrubba musslorna. Kasta bort de som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, ansa och strimla fänkål och dillstjälkar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med saffran, vin och vatten. Koka upp, lägg i musslorna och lägg på lock. Låt allt stormkoka ca 3 min. Blanda om bland musslorna. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Ta grytan från värmen och låt stå med locket på ca 5 min.
  3. Skala räkorna och spara skalen. Lägg de skalade räkorna i en skål i kylen. De ska användas till fiskgrytan. Rosta skalen på låg värme i en torr stekpanna ca 5 min.
  4. Lyft upp de kokta musslorna med hålslev och lägg dem i en bunke. Koka upp musselbuljongen, tillsätt de rostade räkskalen och låt sjuda utan lock tills det är ca
    5 dl kvar. Sila genom en finmaskig sil. Reducera fonden till ca 4 dl.
  5. Plocka ut musslorna ur skalen, men spara några med skalen kvar för garnering vid servering. Förvara dem kallt tills det är dags att lägga dem i fiskgrytan.

Recept av Charlotte Jenkinson

Fler recept med: Fisk, Skaldjur