Mussel- och räkfond

Mussel- och räkfond är grunden till den goda fisk- och skaldjursgrytan: Koka först en fond av musslor och räkskal. De kokta musslorna och skalade ­räkorna ingår sedan i grytan.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 påsar blåmusslor - (à 1 kilo)
  • 1 gul lök - liten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,25 fänkålsstånd
  • 8 dillstjälkar
  • 1 krm saffran
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vatten
  • 500 g räkor - med skal

Gör så här

  1. Skrubba musslorna. Kasta bort de som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök, ansa och strimla fänkål och dillstjälkar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med saffran, vin och vatten. Koka upp, lägg i musslorna och lägg på lock. Låt allt stormkoka ca 3 min. Blanda om bland musslorna. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Ta grytan från värmen och låt stå med locket på ca 5 min.

  3. Skala räkorna och spara skalen. Lägg de skalade räkorna i en skål i kylen. De ska användas till fiskgrytan. Rosta skalen på låg värme i en torr stekpanna ca 5 min.

  4. Lyft upp de kokta musslorna med hålslev och lägg dem i en bunke. Koka upp musselbuljongen, tillsätt de rostade räkskalen och låt sjuda utan lock tills det är ca 5 dl kvar. Sila genom en finmaskig sil. Reducera fonden till ca 4 dl.

  5. Plocka ut musslorna ur skalen, men spara några med skalen kvar för garnering vid servering. Förvara dem kallt tills det är dags att lägga dem i fiskgrytan.

Recept av Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!