45 minuter
Mussel- och räkfond – gör så här:
- Skrubba musslorna. Kasta bort de som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta.
- Skala och finhacka lök och vitlök, ansa och strimla fänkål och dillstjälkar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med saffran, vin och vatten. Koka upp, lägg i musslorna och lägg på lock. Låt allt stormkoka ca 3 min. Blanda om bland musslorna. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Ta grytan från värmen och låt stå med locket på ca 5 min.
- Skala räkorna och spara skalen. Lägg de skalade räkorna i en skål i kylen. De ska användas till fiskgrytan. Rosta skalen på låg värme i en torr stekpanna ca 5 min.
- Lyft upp de kokta musslorna med hålslev och lägg dem i en bunke. Koka upp musselbuljongen, tillsätt de rostade räkskalen och låt sjuda utan lock tills det är ca
5 dl kvar. Sila genom en finmaskig sil. Reducera fonden till ca 4 dl. - Plocka ut musslorna ur skalen, men spara några med skalen kvar för garnering vid servering. Förvara dem kallt tills det är dags att lägga dem i fiskgrytan.
Recept av Charlotte Jenkinson