55555

Muscatpäron med gorgonzola blir extra goda med den gräddiga gorgonzolasåsen.

För 6 päron:

Ingredienser

6 päron, jämnstora
3 dl vitt vin, gärna muscat eller riesling
3 dl vatten
1,5 dl strösocker
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor, hela
0,5 citron, grovrivet skal
1 msk citron, pressad

Sås:

2 dl vispgrädde
25 g gorgonzolaost, dulce

Mandlar:

1 dl sötmandel, skållad och skalad
2 msk strösocker
0,5 krm salt

30 minuter + tid att kallna

Muscatpäron med gorgonzola – gör så här:

  1. Koka upp vin, vatten, socker, kanel, kardemumma och citron tills sockret lösts upp. Skala päronen och lägg dem i lagen. Täck med ett smörgåspapper och lägg på ett fat så att päronen hålls nere i lagen. Låt dem sjuda ca 15 min, tills de är mjuka. Prova med en sticka. Låt dem kallna i lagen.
  2. Mandlar: Rosta de skalade mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg. Häll på sockret och låt det smälta. Skaka om så att mandlarna täcks av socker. Strö på saltet och häll snabbt upp allt på ett bakplåts­papper och låt stelna. Finhacka några av mandlarna och låt några vara hela.
  3. Blanda grädde och gorgonzola i en kastrull. Låt det sjuda ca 3 min, så att osten smälter och såsen tjocknar något.
  4. Servera päronen med ostsås och sockrade mandlar.

Recept av Charlotte Jenkinson