44444

Fyllda munkar med topping är den nya cupcaken. Godare än så här - fyllda med hasselnötskräm eller salt kolakräm - kan de knappast bli.

För 12 munkar:

Ingredienser

1 tsk kardemummakärnor
1,25 dl mjölk
25 g jäst
60 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
5 dl vetemjöl, (300 g)
2 krm salt

Fritering:

1 liter frityrolja

Garnering:

strösocker
1 tsk hallon, frystorkade
1 tsk hasselnötter, rostade och hackade

Saltkolafyllning, räcker till 6 munkar: 40 g smör, rumsvarmt

25 g färskost, naturell
0,5 dl dulce de leche
1 krm salt

Hasselnötskräm, räcker till 6 munkar:

1 dl hasselnötskräm eller nutella

30 minuter + 2 timmar jäsning + friteringstid

Fyllda munkar – gör så här:

  1. Stöt kardemumman i en mortel. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Skär smöret i kuber. Häll mjölken över jästen och blanda ut den.
  2. Blanda ner smör, socker, vaniljsocker, kardemumma och äggulor. Tillsätt mjölet och knåda till en smidig deg. Knåda till sist i saltet.
  3. Täck bunken med plast och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  4. Dela degen i 12 bitar, ca 40 g styck. Forma till släta bollar. Lägg på bakplåtspapper och platta till dem något. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  5. Saltkolafyllning: Vispa ihop smör och färskost. Vänd ner dulce de lechen och smaksätt med salt. Känns krämen lös kan den ställas i kylen en stund.
  6. Hetta upp oljan till 175° i en gryta. Fritera några munkar i taget, ca 3 min på varje sida. Lyft upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem i strösocker.
  7. Skär ett hål ner i munken med en smal kniv och spritsa i fyllning. Strö över frystorkade hallon eller hackade nötter.

Tips! Gör din egen nutella. Hemmagjord nutella är så mycket godare än köpt. Dessutom helt fri från palmolja. Här hittar du recept. 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar