4.84.84.84.84.8

Munk med kanderad äppelsnurra och luftig vaniljcrème är en dessertdröm för alla äppelälskare. Välj gärna svenska sötsyrliga Ingrid Marie till snurra och kompott.

För 8 personer:

Ingredienser

150 g vetemjöl, (2,5 dl)
1,5 msk strösocker
1 krm salt
4 msk vatten, kallt
2 msk rapsolja
6 g jäst

Fritering:

5 dl rapsolja

Garnering:

strösocker

Äppelkompott:

4 äpplen, syrliga
1 dl strösocker
0,5 dl citron, pressad

Vaniljcrème:

0,5 vaniljstång
3 äggulor
2,5 + 2,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse, Maizena

Karamelliserad äppelsnurra:

4 äpplen
100 g smör
3 dl strösocker
2 msk olivolja

1 1/2 timme + 10 timmar jäsning + 1 timme i ugn

Munk med kanderad äppelsnurra och luftig vaniljcrème – gör så här:

  1. Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt vatten, olja och jäst och arbeta ihop till en smidig och glansig deg. Tryck ut degen i en oljad form och täck med plastfolie. Låt jäsa i kylen ca 8 timmar.
  2. Kompott: Skala eventuellt äpplena. Kärna ur dem och skär i klyftor och bitar. Koka upp socker och citronsaft. Lägg i äpplen och låt sjuda utan lock på låg värma  5–10 min. Låt kallna.
  3. Vaniljcrème: Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och -frön i en kastrull och tillsätt äggulor, 2 1/2 dl vispgrädde, socker och majsstärkelse. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknat. Ta upp vanilj-stången och kasta bort den. Låt crèmen kallna.
  4. Karamelliserad äppelsnurra: Smält sockret i en kastrull på medelvärme tills det fått en djup brun färg. Ta kastrullen från värman och rör i smöret. Fördela smeten i 8 låga silikonmuffinsformar. Häll olja på den stelnade karamellen.
  5. Sätt ugnen på 160°. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt på mandolin. Lägg skivorna omlott i högar i formarna. Pensla äpplena med olja.
  6. Grädda äppelsnurrorna mitt i ugnen ca 1 timme. Ta dem ur ugnen och lägg på en skärbräda med en tyngd på så att de hamnar under press. Låt kallna.
  7. Ta munkdegen ur kylen. Kalva ut till en ca 1/2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Halvera dem på mitten så att det bildas halvmånar. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
  8. Vispa 2 1/2 dl grädde till fast skum och vänd ner i vaniljcrèmen.
  9. Hetta upp oljan till fritering till 175°. Fritera munkarna tills de är gyllen-bruna. Ta upp dem med hålslev och vänd dem i strösocker.
  10. Lägg upp äppelsnurror, munkar och kompott på tallrikar. Servera med vanilj-crème.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar