Munk med kanderad äppelsnurra och luftig vaniljcrème

Munk med kanderad äppelsnurra och luftig vaniljcrème är en dessertdröm för alla äppelälskare. Välj gärna svenska sötsyrliga Ingrid Marie till snurra och kompott.
Fredrik Eriksson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 150 g vetemjöl - (2,5 dl)
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk vatten - kallt
  • 2 msk rapsolja
  • 6 g jäst

Fritering

  • 5 dl rapsolja

Garnering

  • strösocker

Äppelkompott

  • 4 äpplen - syrliga
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl citron - pressad

Vaniljcrème

  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 2,5 dl vispgrädde - + 2,5 dl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Karamelliserad äppelsnurra

  • 4 äpplen
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt vatten, olja och jäst och arbeta ihop till en smidig och glansig deg. Tryck ut degen i en oljad form och täck med plastfolie. Låt jäsa i kylen ca 8 timmar.

  2. Kompott: Skala eventuellt äpplena. Kärna ur dem och skär i klyftor och bitar. Koka upp socker och citronsaft. Lägg i äpplen och låt sjuda utan lock på låg värma  5–10 min. Låt kallna.

  3. Vaniljcrème: Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och -frön i en kastrull och tillsätt äggulor, 2 1/2 dl vispgrädde, socker och majsstärkelse. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknat. Ta upp vanilj-stången och kasta bort den. Låt crèmen kallna.

  4. Karamelliserad äppelsnurra: Smält sockret i en kastrull på medelvärme tills det fått en djup brun färg. Ta kastrullen från värman och rör i smöret. Fördela smeten i 8 låga silikonmuffinsformar. Häll olja på den stelnade karamellen.

  5. Sätt ugnen på 160°. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt på mandolin. Lägg skivorna omlott i högar i formarna. Pensla äpplena med olja.

  6. Grädda äppelsnurrorna mitt i ugnen ca 1 timme. Ta dem ur ugnen och lägg på en skärbräda med en tyngd på så att de hamnar under press. Låt kallna.

  7. Ta munkdegen ur kylen. Kalva ut till en ca 1/2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Halvera dem på mitten så att det bildas halvmånar. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

  8. Vispa 2 1/2 dl grädde till fast skum och vänd ner i vaniljcrèmen.

  9. Hetta upp oljan till fritering till 175°. Fritera munkarna tills de är gyllen-bruna. Ta upp dem med hålslev och vänd dem i strösocker.

  10. Lägg upp äppelsnurror, munkar och kompott på tallrikar. Servera med vanilj-crème.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!