1 1/2 timme + 10 timmar jäsning + 1 timme i ugn
Munk med kanderad äppelsnurra och luftig vaniljcrème – gör så här:
- Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt vatten, olja och jäst och arbeta ihop till en smidig och glansig deg. Tryck ut degen i en oljad form och täck med plastfolie. Låt jäsa i kylen ca 8 timmar.
- Kompott: Skala eventuellt äpplena. Kärna ur dem och skär i klyftor och bitar. Koka upp socker och citronsaft. Lägg i äpplen och låt sjuda utan lock på låg värma 5–10 min. Låt kallna.
- Vaniljcrème: Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och -frön i en kastrull och tillsätt äggulor, 2 1/2 dl vispgrädde, socker och majsstärkelse. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknat. Ta upp vanilj-stången och kasta bort den. Låt crèmen kallna.
- Karamelliserad äppelsnurra: Smält sockret i en kastrull på medelvärme tills det fått en djup brun färg. Ta kastrullen från värman och rör i smöret. Fördela smeten i 8 låga silikonmuffinsformar. Häll olja på den stelnade karamellen.
- Sätt ugnen på 160°. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt på mandolin. Lägg skivorna omlott i högar i formarna. Pensla äpplena med olja.
- Grädda äppelsnurrorna mitt i ugnen ca 1 timme. Ta dem ur ugnen och lägg på en skärbräda med en tyngd på så att de hamnar under press. Låt kallna.
- Ta munkdegen ur kylen. Kalva ut till en ca 1/2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Halvera dem på mitten så att det bildas halvmånar. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
- Vispa 2 1/2 dl grädde till fast skum och vänd ner i vaniljcrèmen.
- Hetta upp oljan till fritering till 175°. Fritera munkarna tills de är gyllen-bruna. Ta upp dem med hålslev och vänd dem i strösocker.
- Lägg upp äppelsnurror, munkar och kompott på tallrikar. Servera med vanilj-crème.