Moussebakelse med kladdkaksbotten och björnbär

Den här bakelsen är pysslig och kräver både tid och planering, men resultatet gör succé.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Kladdkaksbotten

  • 100 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladmousse

  • 1 dl vispgrädde
  • 75 g mjölkchoklad
  • 1 äggula

Vit chokladmousse

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 2 äggulor

Topping

  • björnbär

Gör så här

  1. Skär 2 starka plastfilmsark i 6 remsor, 7 x 20 cm stora. Rulla ihop varje remsa till en cylinder och tejpa ihop den. Ställ cylindrarna på en bricka. Du kan också använda färdiga utstickare, 6 cm i diameter.

  2. Kladdkakebotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner strösocker och ägg. Rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20 x 20 cm.

  3. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut den och låt den kallna. Stansa ut sex bottnar med cylinderformarna eller utstickarna och låt dem vara kvar i cylindrarna eller utstickarna.

  4. Mjölkchokladmousse: Vispa vispgrädden fast. Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål över vattenbad eller i mikro tills den precis blir mjuk. Rör om tills den smälter. Vispa upp äggulan i en skål. Tillsätt chokladen under vispning. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse. Fördela mousse över chokladbottnarna i cylindrarna så att de fylls till hälften och låt dem stå i kylskåp i 1 tim.

  5. Vit chokladmousse: Vispa vispgrädden fast. Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål över vattenbad eller i mikro så att den precis blir mjuk. Rör om tills den smält. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse. Fördela moussen över mjölkchokladmoussen i formarna, jämna till ytan och ställ dem i kylskåp i 1 timme. Flytta sedan bakelserna till frysen och låt dem stå i minst 3 tim. Ställ moussen som blir över i kylskåp.

  6. Ta fram bakelserna ca 30 min innan servering. Plastcylindrar: Klipp upp tejpen och dra bort plasten. Utstickare: Skölj utsidan av ringarna hastigt med kallt vatten och pressa ut bakelserna. Ställ dem på assietter. Spritsa ut resten av den vita chokladmoussen och toppa med björnbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!