Moussaka

Recept på moussaka. Gör gärna moussakan dagen före. Rundlar kan då stansas ut och värmas i 150° ca 10 min.

Ingredienser

  • 3 auberginer - stora (à 350 g)
  • 2 l vatten
  • 2 tsk salt - + 2 tsk
  • 2 msk olivolja - + 2 msk + 2 msk
  • 3 zucchini - (à 300 g)
  • 1 gul lök - stor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kg nötfärs
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 3 dl tomatjuice
  • 2 dl vatten
  • 1 dl persilja - hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 200 g halloumiost
  • 2 msk ströbröd

Sås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 12 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk muskot - riven
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • grekisk sallad

Gör så här

  1. Skär auberginen i skivor på längden. Lägg i vatten med 2 tsk salt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper, pensla med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Skär zucchinin i skivor på längden. Pensla med 2 msk olja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  4. Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöken. Bryn lök, vitlök och färs i 2 msk olja ca 15 min. Tillsätt vinet och småkoka ca 1 minut. Tillsätt tomatjuice, vatten, persilja, tomatpuré ochkanel. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Sjud utan lock 10–15 min. Riv halloumiosten och rör ner 2 msk i köttfärssåsen.

  5. Sås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och späd med mjölken under omrörning. Koka ca 3 min.Krydda med muskot, salt och peppar. Ta kastrullen åt sidan och vispa hastigt i äggen. Blanda ner 2 msk sås i köttfärssåsen.

  6. Strö ut ströbrödet i botten på en ugnssäker form, ca 24 x 34 cm. Lägg i aubergineskivorna. Strö över lite av halloumiosten. Häll på hälften av köttfärssåsen. Lägg på zucchiniskivorna, häll på resten av köttfärssåsen. Häll över den vita såsen, strö över resten av halloumin. Grädda moussakan i nedre delen av ugnen 40–50 min, tills den fått fin färg. Låt svalna.

  7. Värm eventuellt moussakan och servera med grekisk sallad.

Recept av Maro Papadopoulou

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!