Moussaka

Recept på moussaka. Gör gärna moussakan dagen före. Rundlar kan då stansas ut och värmas i 150° ca 10 min.

1 timme + 10 minuter koktid + 70 minuter i ugn

Moussaka — gör så här:

  1. Skär auberginen i skivor på längden. Lägg i vatten med 2 tsk salt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper, pensla med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Skär zucchinin i skivor på längden. Pensla med 2 msk olja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  4. Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöken. Bryn lök, vitlök och färs i 2 msk olja ca 15 min. Tillsätt vinet och småkoka ca 1 minut. Tillsätt tomatjuice, vatten, persilja, tomatpuré och  kanel. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Sjud utan lock 10–15 min. Riv halloumiosten och rör ner 2 msk i köttfärssåsen.
  5. Sås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och späd med mjölken under omrörning. Koka ca 3 min.Krydda med muskot, salt och peppar. Ta kastrullen åt sidan och vispa hastigt i äggen. Blanda ner 2 msk sås i köttfärssåsen.
  6. Strö ut ströbrödet i botten på en ugnssäker form, ca 24 x 34 cm. Lägg i aubergineskivorna. Strö över lite av halloumiosten. Häll på hälften av köttfärssåsen. Lägg på zucchiniskivorna, häll på resten av köttfärssåsen. Häll över den vita såsen, strö över resten av halloumin. Grädda moussakan i nedre delen av ugnen 40–50 min, tills den fått fin färg. Låt svalna.
  7. Värm eventuellt moussakan och servera med grekisk sallad.

Recept av Maro Papadopoulou

Recept från