En mycket god kusin till den klassiska moussakan. Förenklad, lagad utan gratängsås och utan ugn.

För 4 personer

Ingredienser

600 g aubergine (1 stor eller 2 mindre)
1,5 tsk salt (1,5 + 1)
300 g nötfärs
1 vitlöksklyfta pressad
2 msk smör (0,5+1,5)
2 msk olivolja (0,5+1,5)
1 tsk citronpeppar
2 tsk timjan torkad (eller repade blad från 1 kruka)
tomatsås 1 sats (se basreceptet)
200 g fetaost

Tillbehör:

grönsallad
bröd

Moussaka

  1. Skiva auberginen och salta skivorna. Ställ åt sidan ca 15 minuter.
  2. Stek köttfärsen tillsammans med vitlök i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja. Salta och krydda med peppar och timjan.
  3. Tillsätt tomatsåsen och låt koka ca 5 minuter på svag värme.
  4. Krama ur ev vätska och stek aubergineskivorna mjuka i resten av oljan och smöret.
  5. Varva aubergineskivor med köttfärssås och hyvlad fetaost. Servera med grönsallad och bröd.

Här hittar du recept på tomatsåsen.