Moules marinières med körsbärstomater och basilika

Moules marinières med körsbärstomater och basilika är en klassisk moules marinières fast med italienska smaker i form av tomater och basilika. Musslor är inte bara goda – de är också billiga och klimatsmarta. Dessutom finns det en bred variation av sätt att smaksätta dem.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 250 g körsbärstomater - blandade färger
  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl vatten
  • 1 msk fiskfond - konc
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl basilika - hackad

Tillbehör

  • brytbröd - se recept

Gör så här

  1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken.

  2. Halvera tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Fräs lök och vitlök på svag värme i olja 2–3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ca 1 minut. Lägg i musslor och tillsätt vin, vatten, fond, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka 3–5 min. Rör om då och då.

  4. Kasta de musslorna som inte öppnats. Strö över basilika och servera direkt med brytbröd för att doppa i spadet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!