3.53.53.53.53.5

Moules marinières med körsbärstomater och basilika är en klassisk moules marinières fast med italienska smaker i form av tomater och basilika. Musslor är inte bara goda – de är också billiga och klimatsmarta. Dessutom finns det en bred variation av sätt att smaksätta dem.

För 2 personer som ensamrätt eller 4–6 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo blåmusslor
250 g körsbärstomater, blandade färger
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl vitt vin, torrt
1 dl vatten
1 msk fiskfond, konc
0,25 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl basilika, hackad

Tillbehör:

brytbröd, se recept

20 minuter

Moules marinières med körsbärstomater och basilika – gör så här:

  1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken.
  2. Halvera tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök på svag värme i olja 2–3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ca 1 minut. Lägg i musslor och tillsätt vin, vatten, fond, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka 3–5 min. Rör om då och då.
  4. Kasta de musslorna som inte öppnats. Strö över basilika och servera direkt med brytbröd för att doppa i spadet.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Skaldjur