20 min
Moules marinières – gör så här:
- Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Dra loss eventuellt skägg. Släng bort de musslor som är trasiga och dem som är öppna och inte stängs när de knackas i köksbänken.
Foto: Helén Pe
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg musslorna i grytan och koka under lock ca 5 min.
Foto: Helén Pe
- Ta upp musslorna med hålslev. Släng bort de musslor som inte öppnats. Häll grädden i grytan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. Strimla persiljan. Lägg tillbaka musslorna i grytan och strö över persilja.
Foto: Helén Pe
- Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll över gräddskyn. Servera genast med bröd.
Foto: Helén Pe
Matcha mat & dryck
Stilmässigt smakar ett torrt ungdomligt vin med tydlig friskhet bra till den gräddiga musselrätten, där vinet även är en del av smaksättningen. Välj gärna franskt vin ur smaktypen friskt och fruktigt, alternativt fruktigt veteöl.
Vitt vin: Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (2275) Frankrike, 85 kr. Lätt och friskt äppligt med fräschör.
Petit Chablis Vibrant 2017 (5585) Frankrike, 139 kr.
Uppfriskande och svalt fruktigt med fin balans.
Alkoholfritt: Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse (1943), 10 kr. Fräscht syrlig och fruktig smak med örtiga aromer.
Cecilia Lundin, matredaktör, om receptet:
”Musslor är klimatsmart mat, de tar upp näring direkt ur vattnet och renar havet från bland annat kväve och fosfor. Välj så jämnstora musslor som möjligt så blir de färdigkokta samtidigt. ”