4.54.54.54.54.5

Moules marinières, fiskar­hustruns musslor, är en klassiker i det franska köket. Riktig festmat, lätt att laga dessutom.

För 4 personer

Ingredienser

2 kilo färska blåmusslor
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
3 dl torrt vitt vin
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 knippa, bladpersilja

Tillbehör

baguette

20 min

Moules marinières – gör så här:

  1. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Dra loss eventuellt skägg. Släng bort de musslor som är trasiga och dem som är öppna och inte stängs när de knackas i köksbänken.
    musslor-Moules-marinieres

    Foto: Helén Pe

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg musslorna i grytan och koka under lock ca 5 min.
    Moules-marinieres-recept

    Foto: Helén Pe

  3. Ta upp musslorna med hål­slev. Släng bort de musslor som inte öppnats. Häll grädden i grytan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. Strimla persiljan. Lägg tillbaka musslorna i grytan och strö över persilja.
    Moules-marinieres-koka

    Foto: Helén Pe

  4. Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll över gräddskyn. Servera genast med bröd. 
    moules-marinieres-recept-musslor

    Foto: Helén Pe

Matcha mat & dryck

Stilmässigt smakar ett torrt ungdomligt vin med tydlig friskhet bra till den gräddiga musselrätten, där vinet även är en del av smaksättningen. Välj gärna franskt vin ur smaktypen friskt och fruktigt, alternativt fruktigt veteöl.

Vitt vin: Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (2275) Frankrike, 85 kr. Lätt och friskt äppligt med fräschör.

Petit Chablis Vibrant 2017 (5585) Frankrike, 139 kr.
Uppfriskande och svalt fruktigt med fin balans.

Alkoholfritt: Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse (1943), 10 kr. Fräscht syrlig och fruktig smak med örtiga aromer.

Cecilia Lundin, matredaktör, om receptet:

”Musslor är klimatsmart mat, de tar upp näring direkt ur vattnet och renar havet från bland annat kväve och fosfor. Välj så jämnstora musslor som möjligt så blir de färdigkokta samtidigt. ”

Fler recept med: Franskt, Köksskolan, Skaldjur