Allt kött går inte åt till smörgåsarna. Håller 5 dagar i kylskåp. Gäller även de inlagda gulbetorna.

För 6 pers

Ingredienser

Mörstekt fläsksida

1 1/2 kilo färsk, fet fläsksida med svål
2 tsk salt
1/2 tsk nymald vitpeppar
6 tjocka skivor rågbröd

Syrad lök

1/2 silverlök
2 msk strösocker
1 msk ättiksprit (12 %)

Inlagda gulbetor

10 små gulbetor (750 g)
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk dillfrön

Garnering

1/2 ask fransk vattenkrasse*
1 dl rostad lök
1/2 msk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar

1 timme + 3 timmar i ugnen + 1 dygn i kylen

1. Gulbetor: Koka gulbetorna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Skala och låt dem kallna. Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor. Häll lagen över betorna. Låt kallna och ställ betorna i kylen ca 1 dygn före servering.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet med salt och peppar och lägg det med svålsidan ner i en ugnssäker form. Häll på ca 2 cm vatten i formen. Tillaga mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd köttet och stek  ytterligare ca 1 1/2 timme.

3. Spara det smälta fettet (istret) från fläsket och låt det kallna. Låt fläsksidan kallna. Vispa istret fluffigt med elvisp.

4. Lök: Skala och skär silverlöken i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda löken med socker och ättika. Låt stå i rumstemperatur ca
1 timme. Låt löken rinna av.

5. Skär den kalla fläsksidan i skivor. Bred rikligt med ister på rågbrödsskivorna. Skiva några gulbetor tunt. Lägg kött, gulbetor, syrad lök, vattenkrasse och rostad lök på bröden. Strö över salt och peppar och servera.

* Fransk vattenkrasse är pepprigare än vanlig vattenkrasse. Finns att köpa i saluhallar.