Morotssoppa med ingefära, jordnötssmör och fräst kikärtstopping

Krämig och mättande soppa med asiatiska smaker. Att reda med näringsrikt nötsmör ger soppan både fyllighet och fin smak.
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 800 g morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kokosolja - kallpressad
  • 1 bit ingefära - färsk, ca 2 cm
  • 1 l vatten
  • 1 förp tomater - krossade (500 g)
  • 1 msk jordnötssmör - osötat
  • 1 tsk koriander - mald
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Kikärtstopping

  • 1 burk kikärter - (400 g)
  • 1 msk kokosolja
  • 1 kruka koriander
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i kokosolja i en gryta tills de mjuknat. Skala och finhacka ingefäran. Blanda ner den i grytan och låt fräsa ytterligare 1 minut.

  2. Skölj morötterna noga och skär dem i mindre bitar. Blanda ner morötterna i grytan och häll över vatten och krossade tomater. Låt sjuda under lock ca 20 min, tills morötterna är helt mjuka.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav med jordnötssmöret. Smaka av med koriander och chiliflakes. Krydda med salt och peppar.

  4. Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten. Fräs på medelvärme i kokosolja tills de fått fin färg. Ta pannan från värmen och blanda ner koriandern, spara eventuellt lite till garnering. Krydda med salt och peppar.

  5. Servera soppan med de frästa kikärterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!