00000

Krämig och mättande soppa med asiatiska smaker. Att reda med näringsrikt nötsmör ger soppan både fyllighet och fin smak.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja kallpressad
1 bit ingefära färsk, ca 2 cm
1 liter vatten
1 förpackning tomater krossade (500 g)
1 msk jordnötssmör osötat
1 tsk koriander mald
1 tsk chiliflakes
1 msk salt
2 krm svartpeppar nymald

Kikärtstopping:

1 burk kikärter (400 g)
1 msk kokosolja
1 kruka koriander
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

20 minuter + 20 minuter koktid

Morotssoppa – gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i kokosolja i en gryta tills de mjuknat. Skala och finhacka ingefäran. Blanda ner den i grytan och låt fräsa ytterligare 1 minut.
  2. Skölj morötterna noga och skär dem i mindre bitar. Blanda ner morötterna i grytan och häll över vatten och krossade tomater. Låt sjuda under lock ca 20 min, tills morötterna är helt mjuka.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav med jordnötssmöret. Smaka av med koriander och chiliflakes. Krydda med salt och peppar.
  4. Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten. Fräs på medelvärme i kokosolja tills de fått fin färg. Ta pannan från värmen och blanda ner koriandern, spara eventuellt lite till garnering. Krydda med salt och peppar.
  5. Servera soppan med de frästa kikärterna.

Recept av Therese Elgquist

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

bonniers_vegetariska_kokbok