Recept av Emma Hammenstig, Hembakat
Morotslimpa med havregryn
Ingredienser
- 1 morot - stor
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk
- 2 dl havregryn
- 2 msk rapsolja
- 1 msk strösocker
- 2,5 tsk salt
- 12 - 14 dl vetemjöl - (720-840 g)
Garnering
- 2 msk havregryn
Gör så här
-
Skala och finriv moroten. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen. Tillsätt morot, havregryn, olja, socker och salt. Blanda ihop. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen i en bakmaskin ca 5 min. Eller knåda för hand dubbelt så länge. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.
-
Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i två smorda formar, à ca 1 1/2 liter. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Pensla bröden med kallt vatten och strö över havregryn.
-
Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
-
Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda bröden 40–45 min. Låt morotslimporna kallna i formen innan de stjälps upp.