Morotslåda

Recept av Fredrik Eriksson på morotslåda. Morot och grötris ger lådan sötma och krämighet. Morotslådan kan göras dagar före servering.

Ingredienser

  • 1,5 dl grötris
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt - + 2 tsk
  • 750 g morötter
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm muskot - riven
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

  1. Skölj riset i kallt vatten. Lägg det i en kastrull och häll på mjölken. Tillsätt 2 krm salt och låt koka upp. Sjud under lock på svag värme till en krämig gröt, ca 30 min. Låt kallna.

  2. Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Mosa morötterna grovt med en potatisstöt. Smält smöret.

  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda gröt, morötter, smör, ägg, socker, 2 tsk salt, muskot och peppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form eller i små portionsformar.

  4. Strö över ströbrödet och tillaga mitt i ugnen ca 50 min. Används portionsformar blir tillagnings-tiden något kortare. Servera morotslådan varm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!