4.74.74.74.74.7

Morotskaka med bitar av valnötter och en mjuk fluffig kräm med äkta vanilj. En morotskaka räcker till 16 bitar.

För 1 kaka

Ingredienser

1 dl valnötter
1 msk smör
1 dl kokosflingor
3 ägg, stora
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel, mald
2 tsk vaniljsocker
5 dl morötter, finrivna
1,5 dl solrosolja, - eller raps

Kräm

1 vaniljstång
200 g färskost, naturell
100 g smör, rumstempererat
4 dl florsocker

Morotskaka med valnötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Rosta valnötterna 8–10 min mitt i ugnen, låt svalna. Grovhacka nötterna.
  2. Smörj och strö kokos i en rund form, 24 cm, med löstagbar kant. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Blanda morötter med mjölblandningen. Rör ner olja, valnötter och morotsblandningen i äggsmeten. Blanda väl och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna en stund och lossa sedan kanten försiktigt. Låt kallna.
  4. Kräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med färskosten. Vispa sedan ost, smör och florsocker till en vit fluffig massa. Bred krämen över kakan.