55555

Morotskaka blir saftig av morötter och rapsolja. Den är god även efter 4–5 dagar i kylen.

För 10 bitar

Ingredienser

3 dl farinsocker
3 ägg, stora
2 dl rapsolja
1 dl gräddfil
4 dl vetemjöl, (240 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel, mald
0,5 tsk salt
100 g valnötter
200 g morot, riven (cirka 2,5 dl)

Frosting

75 g smör
200 g färskost
2,5 dl florsocker
0,5 citron, finrivet skal

Garnering

2 msk pinjenötter
0,5 msk florsocker

20 minuter + 35 minuter i ugn

Morotskaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °. Ta fram smör och färskost till krämen och låt det bli rumstempererat. Fäst ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och smörj kanten.
  2. Vispa farinsockret med äggen. Tillsätt olja och gräddfil.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, ­kanel och salt i en skål. Blanda ner i äggsmeten och rör samman till en smet. Hacka valnötterna. Vänd ner rivna morötter och nötter.
  4. Häll smeten i formen och grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen. Kontrollera med en sticka, när stickan är torr är kakan klar. Låt kallna.
  5. Frosting: Vispa smör, färskost och  florsocker med elvisp till en fluffig kräm. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i krämen, Bred krämen över och runt om kakan. Strö på pinjenötterna och pudra över florsockret.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar