4.14.14.14.14.1

Morotskaka med ostklasyr i långpanna är supergod och lätt att göra. Det är receptet på morotskaka måste du prova!

För 30 bitar

Ingredienser

Morotskaka i långpanna

200 g smör, smält
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl, (240 g)
1 tsk kanel, mald
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
350 g morötter, fint rivna

Glasyr:

125 g smör, rumsvarmt
1 dl fäskost, naturell
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Morotskaka i långpanna – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smör och rivna morötter. Blanda allt.
  3. Bred ut smeten i en långpanna, 20 x 30 cm,  klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.
  4. Glasyr: Vispa smör och färskost med elvisp. Tillsätt först lite av florsockret och fortsätt vispa tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt resten av florsockret samt vaniljsockret och vispa ytterligare ca 1 minut.
  5. Bred glasyren över kakan. Kyl och skär kakan i rutor.

Morotskakans historia:

Receptet på morotskaka fick Britta av sin syster i början av 90-talet. Av misstag använde hon vanlig svensk mjukost i glasyren och det blev riktigt bra.

Kakan blev omåttligt populär på hemslöjdens café i Landskrona, som Britta har haft hand om. Glasyren kan göras på två sätt – antingen smälter man ihop ingredienserna i en kastrull eller så vispas de kallt till en luftig smörkräm.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar