Extra saftig morotskaka

44444

Baka saftig morotskaka med bästa receptet. Här är en drömgod morotskaka precis som den ska vara – med massor av glasyr.

För 1

Ingredienser

Morotskaka

3 morötter, normalstora
2 ägg, gärna ekologiska
2 dl strösocker, eller stevia strö
1 dl olja, t ex rapsolja
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
60 g sötmandel
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl

Glasyr till morotskaka

100 g färskost, natuerell t ex Philadelphia
1/2 dl florsocker
1 tsk citron, pressad
citron, ec rivet skal

Morotskaka – gör så här:

  1. Skala morötterna. Kör dem i matberedare tillsammans med mandeln tills det är finhackat. (Om du saknar matberedare, riv morötterna grovt och hacka mandeln).
  2. Tillsätt ägg och socker och kör ca 30 sek med matberedaren eller vispa med elvisp.
  3. Tillsätt oljan. Blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Häll ner i matberedaren / din andra bunke. Blanda allt till en jämn smet.
  4. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 1/2 liter. (Alternativt i långpanna om du tycker om morotskaka i långpanna som enkelt kan skäras i rutor.)
  5. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. OBS: Grädda inte för längre. Morotskakan ska vara saftig.
  6. Låt formen vila 15 minuter i rumstemperatur. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. (Hoppa över om du gräddar i långpanna).
  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt citronsaft och ev zest. Bred glasyren över morotskakan med slickepott. Garnera med citronzest eller hackad mandel.

Njut! Förvara morotskakan i kylskåp. Den är lika god efter 4-5 dagar.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.