00000

Morotshummus med morotsbacon på fröknäcke med daikon är ett veganskt drinktilltugg. Daikon är rättikaskott och shiso är en typ av krasse. Dessa örter kan bytas mot andra typer av krasse.

För 10 personer:

Ingredienser

1 morot, stor
0,5 förpackning kikärter, (à 380 g)
1 vitlöksklyfta
2 + 1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 bitar fröknäcke, stora

Morotsbacon:

1 morot, stor
1 msk soja, japansk
1 msk rapsolja

Garnering:

daikon
shisokrasse

20 minuter + 15 minuter i ugn + tid i eftervärme

Morotshummus med morotsbacon på fröknäcke med daikon – gör så här:

  1. Morotsbacon: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär moroten i tunna skivor på längden, använd gärna på mandolin. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda soja och olja. Pensla skivorna med blandningen.
  2. Rosta morötterna mitt i ugnen ca 10 min. Vänd skivorna och pensla med sojablandningen. Rosta ytterligare ca 5 min tills de börjar se torra ut. Stäng av ugnsvärmen och låt morotsskivorna torka i eftervärmen. Öppna ugnen på glänt och sätt ett köksredskap i ugnsluckan så att ångan kommer ut.
  3. Skala och skär moroten till hummusen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt morötterna rinna av. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöksklyftan.
  4. Mixa morötter, kikärter, vitlök och 2 msk olja slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
  5. Bryt fröknäcket i minde bitar. Klicka på morotshummus. Toppa med morotsbacon och droppa över 1 msk olja. Garnera med daikon och shiso.
Fler recept med: Snacks och tilltugg, Veganskt