Morotsbullar med solrosfrön

Saftiga och fiberrika morotsbullar med solrosfrön som dessutom är riktigt nyttiga. Bullarna passar perfekt att frysa.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 morötter - (ca 200 g)
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl vetekross
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2,5 dl turkisk yoghurt - eller kesella (10 %)
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk salt
  • 2 msk sirap - ljus
  • 6 dl dinkelmjöl fullkorn - (330 g)
  • 6 dl dinkelmjöl - siktat (330 g)
  • 6 - 8 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Skala morötterna och finfördela dem i matberedare.

  2. Smula jästen i en bunke. Koka vetekrosset i 2 dl vatten ca 1 minut. Tillsätt resten av vattnet, olja och yoghurt. Låt svalna till fingervarmt, 37°.

  3. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i morötter, solrosfrön, salt och sirap. Tillsätt dinkelmjöl och vetemjöl, spara lite till utbakningen och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i hushållsmaskin 6-8 min.

  4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

  5. Dela degen i 4 bitar. Forma varje bit till en avlång rulle och skär dem i 5 bitar vardera. Forma bitarna till bullar med lätt mjölade händer. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.

  6. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!