00000

Saftiga och fiberrika morotsbullar med solrosfrön som dessutom är riktigt nyttiga. Bullarna passar perfekt att frysa.

För 20 bullar

Ingredienser

2 morötter (ca 200 g)
50 g jäst
1,5 dl vetekross
6 dl vatten
0,5 dl rapsolja
2,5 dl turkisk yoghurt eller kesella (10 %)
2 dl solrosfrön
1 msk salt
2 msk ljus sirap
6 dl fullkornsdinkelmjöl (330 g)
6 dl dinkelmjöl siktat (330 g)
6-8 dl vetemjöl special

Morotsbullar med solrosfrön — gör så här:

  1. Skala morötterna och finfördela dem i matberedare.
  2. Smula jästen i en bunke. Koka vetekrosset i 2 dl vatten ca 1 minut. Tillsätt resten av vattnet, olja och yoghurt. Låt svalna till fingervarmt, 37°.
  3. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i morötter, solrosfrön, salt och sirap. Tillsätt dinkelmjöl och
    vetemjöl, spara lite till utbakningen och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i hushållsmaskin 6-8 min.
  4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.
  5. Dela degen i 4 bitar. Forma varje bit till en avlång rulle och skär dem i 5 bitar vardera. Forma bitarna till bullar med lätt mjölade händer. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler under bakduk.