3.83.83.83.83.8

Recept på morotsbröd i långpanna – ett bröd som passar utmärkt tillsammans med smör och ost.

För 12 bitar:

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk, 37°
0,5 dl rapsolja
3 dl morötter, finrivna
1 tsk salt
0,5 dl honung
1 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl

Garnering:

0,5 dl pumpakärnor
flingsalt

15 minuter + 1 timme jäsning + 15 minuter i ugn

Morotsbröd i långpanna – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Rör ner olja, morötter, salt, honung och havregryn.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
  3. Ta upp degen och platta ut den i en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper i botten. Skär degen försiktigt i rutor med en vass kniv och nagga ytan med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Pensla degen med vatten och strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen 15–20 min. Låt det svalna under bakduk.
Fler recept med: Bakning, Matbröd