Saftiga vegobiffar med morötter som bas. Till morotsbiffarna är det gott med ett nyttigt mos eller en god och lite kryddig couscoussallad. Här är ett recept på morotsbiffar med grönsaksmos.

För 4 portioner

Ingredienser

500 g morötter
3 msk dragon hackad färsk
1 ägg
1 dl rågmjöl grovt
flingsalt
peppar nymald
sesamfrö
rapsolja till stekning

Grönsaksmos:

10-12 potatisar mjöliga, till exempel King Edward
2 dl mjölk
2 dl västerbottensost riven
1 rödlök liten, hackad
2 dl gröna ärter
0,5 dl pumpakärnor
flingsalt
peppar nymald

Morotsbiffar med grönsaksmos – gör så här:

  1. Skala och grovriv morötterna. Blanda med dragon och ägg. Pudra över mjölet och blanda in det i smeten. Krydda med salt och peppar.
  2. Forma till små tunna kakor och strö över lite sesamfrö.
  3. Stek morotskakorna gyllenbruna i olja på båda sidor.
  4. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet.
  5. Mosa potatisen med en elvisp eller potatisstöt. Värm mjölken. Blanda moset med varm mjölk och vispa det fluffigt.
  6. Vänd ner ost, lök, ärter och pumpakärnor. Smaka av med salt och peppar.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette