Morots- och fetaostpaj – vegetarisk och så snygg!

Recept på morots- och fetaostpaj. Experimentera ­gärna med att byta ut morötterna och purjolöken mot andra favoritgrönsaker.
Recept på morots- och fetaostpaj. En vegetarisk rätt som också platsar på buffébordet.
Recept på morots- och fetaostpaj. En vegetarisk rätt som också platsar på buffébordet. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 - 2 msk vatten

Fyllning

  • 1 knippe morötter - (350 g)
  • 1 bit purjolök - (ca 15 cm)
  • 200 g fetaost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl ost - riven, lagrad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga ­pajbottnen. Förgrädda mitt i ugnen 10–15 min.

  3. Ansa och koka morötterna i lättsaltat vatten ca 5 min, tills de känns mjuka. Låt svalna och halvera eventuellt de större ­morötterna på längden. Ansa och strimla purjolöken.

  4. Fördela morötter, purjolök och smulad feta i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!