Morot-, lins- och ingefärssoppa med rågvåffeltoast

Morot-, lins- och ingefärssoppa med rågvåffeltoast är en matig och god soppa. Det passar med en knaprig toast till som gräddas i våffeljärn.
David Frenkiel
Luise Vindahl
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 morötter
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl linser - röda
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 l vatten
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk citron - pressad

Rågvåffeltoast

  • 8 skivor rågbröd
  • 2 msk majonnäs - eller smör
  • 2 tsk dijonsenap
  • 8 skivor ost
  • 4 msk surkål

Topping

  • 2 msk yoghurt - naturell

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den i olja i en gryta på medelvärme. Skala och tärna morötterna och lägg i grytan. Låt steka med 2–3 min. Tillsätt linser, buljongtärningar och ingefära och häll i vatten. Tillsätt salt.

  2. Låt soppan sjuda under lock på låg värme 10–15 min tills morötter och linser är mjuka. Mixa soppan slät med mixerstav. Rör i citronsaft och smaka av.

  3. Bred majonnäs eller smör på rågbrödskivorna och senap för de som vill ha det. Toppa med ost och surkål och lägg ihop till fyra dubbelmackor. Hetta upp ett våffeljärn (eller mackjärn) och rosta mackorna ca 1 minut. Lägg tryck på locket så att mackorna kläms ihop medan de värms. Skär varje macka i hälften på längden.

  4. Häll upp soppan i skålar, toppa med yoghurt och servera med våffeltoast på sidan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!