Mörk limpa med äpple och lingon

Brödet är bakat med yoghurt och äpple och håller sig gott och saftigt i flera dygn.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 5 dl grovt dinkelmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågflingor
  • 1 msk brödkryddor - malda
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl äpple - grovrivet
  • 4 dl naturell yoghurt - 3 procent
  • 0,5 dl brödsirap
  • 1 dl rårörd lingonsylt

Topping

  • 2 msk solroskärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en avlång form, minst 1 ½ liter, med ett bakplåtspapper i botten och upp på kanterna.

  2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Vänd ihop äpple, yoghurt, sirap och lingonsylt i en annan skål. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en lös deg.

  3. Fördela degen i formen och toppa limpan med solroskärnor. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, känn med en sticka om brödet är klart.

  4. Låt brödet vara kvar i formen i ca 10 min och låt det sedan svalna invirat i en bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!