00000

Recept på mörk chokladtårta med körsbär. Mörk chokladtryffel, kladdig kladdkaka och söta körsbär - den här chokladtårtan är en riktig vinnartårta!

För 16 bitar:

Ingredienser

Chokladtårta

175 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk kanel, mald
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Chokladfyllning

400 g mörk choklad, (70%)
250 g smör
1 dl florsocker
2 dl körsbärsmarmelad

Garnering

körsbär, färska

30 minuter +50 minuter i ugn + 30 minuter i kyl

Mörk chokladtårta med körsbär – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj kanterna.
  2. Vispa smör och socker luftigt. Dela äggen och vispa ner en äggula i taget (Obs! Spara vitorna). Tillsätt mjölken. Blanda de torra ingredienser och sikta ner i smeten.
  3. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen, ca 50 min. Täck med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk. Låt kakan kallna i formen.
  5. Fyllning: Smält choklad och smör i en kastrull. Sikta ner florsockret. Låt fyllningen svalna i rumstemperatur. Spara ca 3 dl till garnering.
  6. Skär kakan i 3 delar. Bred chokladfyllning på den ena bottnen. Lägg på nästa botten och bred på körsbärssylt. Lägg på den sista bottnen och täck med den sparade chokladkrämen.
  7. Låt tårtan stå i kylen ca 30 min före servering. Garnera tårtan med körsbär. Låt den stå i rumstemperatur ca 15 min före servering.
Fler recept med: Bakning, Choklad, Nyårsmeny, Tårtor