Mörk chokladmousse

Recept av Roy Fares på mörk chokladmousse. Konsistensen på moussen är lätt och luftig. Knepet är att vispa kraftigt när sockerlagen ska ner i äggvitesmeten.

 

40 minuter + 2 timmar i kyl

Mörk chokladmousse – gör så här:

  1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikro. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden lätt. Ställ åt sidan.
  2. Vispa äggulor och ägg till ett skum. Koka socker och vatten i en kastrull ca 2 min. Häll ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills blandningen har rumstemperatur. Tillsätt konjaken.
  3. Smält lite av äggblandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i blandningen. Rör ner i den större mängden smet. Vänd ner chokladen och till sist grädden. Fördela moussen i glas och ställ i kylen ca 2 timmar.
  4. Karamelliserade nötter: Sätt ugnen på 175°. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen 8–10 min. Gnugga bort skalet.
  5. Strö ett tunt lager socker i en stekpanna. Häll på mer socker när det första smält och fortsätt så tills allt socker i pannan fått en fin gyllenbrun färg, rör så lite som möjligt. Häll i hasselnötterna och rör försiktigt med en träslev. Tillsätt smöret och låt det smälta.
  6. Häll nötterna på ett bakplåtspapper, pilla försiktigt isär nötterna. Låt kallna.
  7. Vispa grädden. Toppa moussen med grädden. Grovhacka nötterna och strö dem över moussen före servering.

FYNDA! Roy Fares bakredskap – köp här till billigare pris som prenumerant!

Fler recept av Roy Fares:

Recept från