00000

Frasiga mördegsformar med kola- och chokladfyllning toppas med salta nötter. Supergott till kaffet på maten.

För 16 formar:

Ingredienser

2 dl vetemjöl
75 g smör
1 tsk strösocker
1 krm salt
1 äggula

Fyllning:

1,5 dl karamelliserad mjölk
50 g choklad, mörk

Garnering:

2 msk pistaschnötter, skalade 
0,5 tsk flingsalt

30 minuter + 30 minuter för degen att vila + 10 minuter i ugn

Mördegsformar med kola- och chokladfyllning – gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, smör, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen och låt den vila inlindad i plast i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i 16 bitar. Tryck ut den i små smorda veckade formar, ca 4 cm i diameter. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt formarna kallna.
  3. Fyllning: Lägg den karamelliserade mjölken i en spritspåse utan tyll. Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad.
  4. Spritsa den karamelliserade mjölken i formarna. Ringla över chokladen.
  5. Finhacka nötterna och blanda med flingsaltet. Strö blandningen över formarna och ställ dem kallt för att stelna.
Karamelliserad mjölk kallas även dulce de leche. Den finns i konservburk på bakhyllan.
Fler recept med: Bakning, Fest, Kakor och bullar