4.24.24.24.24.2

Recept på en fantastisk god mandeltårta av kocken och konditorn Monika Ahlberg. Det är en lättbakad variant av en klassisk Zuleikatårta. ­Krispiga mandelbottnar fylls och kläs med en gudagod smörkräm.

För 12 bitar

Ingredienser

2 påsar mandel, hackad (à 50 g)
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor

Fyllning

4 äggulor
1 dl strösocker
3/4 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt

Garnering

små sockerpärlor i guld och silver

30 min + 15 min i ugnen

Monikas mandeltårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Rita två rundlar, ca 22 cm, på bakplåts­papper lagda på plåtar. Smörj och mjöla dem lätt.
  2. Blanda mandel och socker. ­Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret. Bred ut smeten så jämnt som möjligt i cirklarna.
  3. Grädda bottnarna, en i taget, mitt i ugnen ca 15 min. Lossa bottnarna från papperet och låt kallna.
  4. Fyllning: Blanda äggulor, ­socker och mjölk i en kastrull. ­Låt sjuda till en tjock kräm under ständig omrörning. Ta kastrullen från plattan och rör ner det mjuka smöret i klickar under omrörning. Låt krämen svalna. Ställ den ­sedan i kylen för att stelna.
  5. Lägg ihop bottnarna med ­hälften av krämen emellan. Bred resten ovanpå. Strö över sockerpärlor och servera.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Tårtor