00000

Modern ängamatsoppa är en klassisk svensk primör­soppa som här är mixad­ i stället för redd.

För 4 personer:

Ingredienser

3 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
500 g blomkål
0,5 purjolök, (det ljusa)
12 dl vatten
1 tsk salt
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vispgrädde
1 msk citron, pressad

Garnering:

1 morot
1 dl rapsolja
1 dl blomkålsbitar
100 g sockerbönor
nyplockad harsyra, ev

20 minuter

Modern ängamatsoppa – gör så här:

  1. Skala potatis, morötter och ­palsternacka och skär i bitar. Bryt blomkålen i buketter och strimla purjolöken. Lägg alltsammans i en kastrull, häll på vatten och salt och koka under lock tills ­grönsakerna mjuknat, ca 10 min.
  2. Lägg i buljongtärningarna och koka soppan ca 2 min. Mixa den slät med mixerstav eller i omgångar i en matberedare. Tillsätt grädde och citronsaft och eventuellt mer salt.
  3. Skala och hyvla moroten tunt. Skär i strimlor. Hetta upp olja i en liten kastrull eller liten stekpanna. till 160°. ­Torka av morotsstrimlorna och stek/fritera dem tills de fått färg, ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Finfördela blomkålen med ­fingrarna till pyttesmå buketter. Ansa och dela sockerbönorna på längden.
  5. Häll upp soppan i portions­skålar och garnera med friterad ­morot, sockerbönor, blomkål och ­harsyra.