20 minuter
Modern ängamatsoppa – gör så här:
- Skala potatis, morötter och palsternacka och skär i bitar. Bryt blomkålen i buketter och strimla purjolöken. Lägg alltsammans i en kastrull, häll på vatten och salt och koka under lock tills grönsakerna mjuknat, ca 10 min.
- Lägg i buljongtärningarna och koka soppan ca 2 min. Mixa den slät med mixerstav eller i omgångar i en matberedare. Tillsätt grädde och citronsaft och eventuellt mer salt.
- Skala och hyvla moroten tunt. Skär i strimlor. Hetta upp olja i en liten kastrull eller liten stekpanna. till 160°. Torka av morotsstrimlorna och stek/fritera dem tills de fått färg, ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper.
- Finfördela blomkålen med fingrarna till pyttesmå buketter. Ansa och dela sockerbönorna på längden.
- Häll upp soppan i portionsskålar och garnera med friterad morot, sockerbönor, blomkål och harsyra.