00000

Vi gjorde en mjuk sallad på kokta rotfrukter och serverade en syrlig grön sås till.

För 10-12 personer

Ingredienser

500 g potatisar, 6-7 st
450 g morötter, 5-6 st
350 g palsternackor, 2-3 st
250 g gula löka, 2-3 st
2 l vatten + 4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt

Grön sås

3 dl dill, färsk grovhackad
1 dl buljong, från koket ovan
2 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1,5 dl olivolja

Mjuk rotsakssallad med grön sås

 

1. Skala och skär morötter och potatis i strimlor. Skala och skär palsternackorna i tärningar. Hacka löken.
2. Koka upp vatten, buljongtärningar och salt i en stor kastrull. Lägg i och koka först potatis och morotsstrimlorna 5 min till nästan genomkokta. Lägg i palsternackstärningar och lök, koka allt mjukt ca 5 min.
3. Sila upp rotfrukterna direkt och ta undan en deciliter buljong till dressingen (använd resten som buljong).
4. Grön sås:Mixa den hackade dillen med buljongen.
5. Tillsätt vinäger, vitlök, salt och slutligen olja droppvis under gång.
6. Servera såsen separat till rotsakerna, som är goda ljumma – värm dem ev i mikro.