Mjuk pepparkakstårta med lingon och frosting

Mjuk pepparkakstårta med lingon och frosting passar i advent och till jul. Prova även att smaksätta ­frostingen med finrivet skal av en apelsin.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 2 msk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl lingonsylt

Frosting

  • 500 g färskost - naturell
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 4 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 3 dl lingonsylt

Garnering

  • lingon
  • lingonris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Värm mjölken tills den är ljummen. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner mjölk och lingonsylt samt de torra ingredienserna i äggsmeten. Vispa ihop till en jämn smet.

  2. Häll smeten i två smorda och bröade formar, à 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt bottnarna kallna på galler under formarna.

  3. Skär den ena kakan i tre bottnar. Skär bort lite av det mörka upptill och nedtill på den andra kakan. Skär den i två bottnar.

  4. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till en slät glasyr. Lägg den i en spritspåse. Ställ i kylen ca 1 timme.

  5. Spritsa ett tunt lager med frosting på alla bottnar och bred på lingonsylt. Lägg ihop bottnarna. Bred ett tunt lager frosting på den översta bottnen och garnera med lingon och lingonris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!