4.84.84.84.84.8

Kryddig och underbar mjuk pepparkaka med smak av apelsin som gör den saftig och god. Kakan passar till både glögg, te och ­kaffe. Syltat ingefära som garnering ger lite extra smak till toppingen tillsammans med apelsinskal och glasyr.

För 1 kaka

Ingredienser

3 ägg
2,5 dl farinsocker
100 g smör
4 dl vetemjöl, (240 g)
1,5 tsk bikarbonat
1,5 msk pepparkakskrydda
1 krm salt
1,5 dl kesella, (10%)
0,5 dl apelsin, pressad
2 tsk apelsinskal, rivet

Garnering:

2 bitar syltad ingefära, hackad
apelsinskal, strimlat
1 dl florsocker
2 tsk vatten

45 min + 30 min i ugnen

Mjuk pepparkaka med apelsin – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker luftigt. Smält smöret.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, pepparkakskrydda och salt. Rör ner alla torra ingredienser i ägg- och sockerbla­dningen, tillsätt smör, kesella , ­apelsinsaft och -skal.
  3. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Kontrollera med en sticka att kakan inte är kladdig. Låt svalna innan den tas ur formen.
  4. Garnera med apelsinskal och syltad ingefära. Rör i hop florsocker och vatten till en glasyr och ringla över. 
    mjuk-pepparkaka-ingefara-apelsin

    Foto: Malin Hoelstad

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar