4.34.34.34.34.3

Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde liknar lite britternas ljuvliga christmas puddings men denna kaka behöver inte bakas långt i förväg, som man gör med en klassisk christmas pudding.

För 8 personer:

Ingredienser

100 g smör
2 dl mjölk, (3 %)
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 dl strösocker
2 tsk kanel, mald
1 tsk nejlikor, malda
1 tsk ingefära, mald
1 ägg
1 tsk bikarbonat

Romlag:

1,5 dl rom, mörk
1 apelsin, gärna ekologisk
1 dl muscovadosocker, mörkt

Rårörda lingon:

150 g lingon, frysta
1 dl strösocker
2 msk rom, mörk
2-3 strimlor apelsinskal

Tillbehör:

grädde, lättvispad

20 minuter + 40 minuter i ugn + 1 dygn i kyl

Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken. Blanda samman de torra ingredienser. Rör i smörblandning och ägg.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.
  3. Romlag: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Koka upp rom, socker och apelsinskal tills sockret lösts upp.
  4. Låt kakan svalna ca 5 min i formen innan den stjälps upp på en tallrik. Gör små hål i kakan med hjälp av en potatissticka eller grillspett och ringla över den varma romlagen. Tillsätt gärna lagen i omgångar så kakan hinner suga åt sig lagen och allt hamnar inte på tallriksbotten. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen. Låt stå till nästa dag.
  5. Rårörda lingon: Rör samman lingon med socker, rom och apelsinstrimlor tills sockret lösts upp och lingonen tinat.
  6. Värm kakan i mikro eller i ugn och servera den ljummen med lingon och lättvispad grädde.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar