Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde

Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde liknar lite britternas ljuvliga christmas puddings men denna kaka behöver inte bakas långt i förväg, som man gör med en klassisk christmas pudding.
Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk - (3 %)
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1 tsk nejlikor - malda
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 ägg
  • 1 tsk bikarbonat

Romlag

  • 1,5 dl rom - mörk
  • 1 apelsin - gärna ekologisk
  • 1 dl muscovadosocker - mörkt

Rårörda lingon

  • 150 g lingon - frysta
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk rom - mörk
  • 2 - 3 strimlor apelsinskal

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken. Blanda samman de torra ingredienser. Rör i smörblandning och ägg.

  2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.

  3. Romlag: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Koka upp rom, socker och apelsinskal tills sockret lösts upp.

  4. Låt kakan svalna ca 5 min i formen innan den stjälps upp på en tallrik. Gör små hål i kakan med hjälp av en potatissticka eller grillspett och ringla över den varma romlagen. Tillsätt gärna lagen i omgångar så kakan hinner suga åt sig lagen och allt hamnar inte på tallriksbotten. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen. Låt stå till nästa dag.

  5. Rårörda lingon: Rör samman lingon med socker, rom och apelsinstrimlor tills sockret lösts upp och lingonen tinat.

  6. Värm kakan i mikro eller i ugn och servera den ljummen med lingon och lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!