20 minuter + 40 minuter i ugn + 1 dygn i kyl
Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken. Blanda samman de torra ingredienser. Rör i smörblandning och ägg.
- Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.
- Romlag: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Koka upp rom, socker och apelsinskal tills sockret lösts upp.
- Låt kakan svalna ca 5 min i formen innan den stjälps upp på en tallrik. Gör små hål i kakan med hjälp av en potatissticka eller grillspett och ringla över den varma romlagen. Tillsätt gärna lagen i omgångar så kakan hinner suga åt sig lagen och allt hamnar inte på tallriksbotten. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen. Låt stå till nästa dag.
- Rårörda lingon: Rör samman lingon med socker, rom och apelsinstrimlor tills sockret lösts upp och lingonen tinat.
- Värm kakan i mikro eller i ugn och servera den ljummen med lingon och lättvispad grädde.