Mjuk pepparkaka med getost

Recept på mjuk pepparkaka. Pepparkaka och getost - vem kunde ana att det skulle vara så gott tillsammans. Passar utmärkt till varma glögg!
Allt om Mat

Mjuk pepparkaka

  • 50 g smör
  • 180 g vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kryddnejlika
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg - stort
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1,5 l form - avlång
  • 2 msk smör
  • ströbröd

Garnering

  • 150 g chèvreost
  • 2 msk lingon - frysta
  • 12 valnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser.

  2. Vispa upp ägget och blanda ner det samt mjölken och grädden i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.

  3. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter. Grädda ca 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med sticka.

  4. Låt svalna något i formen innan den stjälps upp. Höj värmen till 225°.

  5. Skär 6 tjocka skivor (2 cm) av pepparkakan som sedan skärs i två knubbiga bitar vardera. Resten av pepparkakan går säkert åt till te eller kaffe.

  6. Smula över chèvreosten och strö över lingon. Gratinera högt upp i ugnen 3-5 minuter eller tills osten fått fin färg. Lägg på en valnöt och servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!