Mjuk nöttosca  

Nöttosca är en mjuk kaka med krispigt täcke av kolanötter.  
Marie Skogström
Foto: Peter Carlsson

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Nöttosca

  • 2 dl nötter - blandade, t ex flagad mandel, skållade hasselnötter och pistaschnötter
  • 25 g smör
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 4 msk vispgrädde
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.  Riv mandelmassan. Vispa ägg, socker och ­vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.

  2. Smält smöret och rör ner ­mjölken. Blanda alla de torra ­ingredienserna. Sikta ner dem i äggpöset varvat med smör- mjölken. Vänd i mandelmassan.

  3. Häll smeten i en smord ­rektangulär form 20 x 30 cm. Eller i en rund pajform, ca 28 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda kakan i nedre delen av ­ugnen 25–30 min.

  4. Tosca: Grovhacka nötterna. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop 2–3 min.

  5. Ta kakan ur ugnen och bred över toscasmeten. Grädda ytterligare ca 15 min mitt i ugnen. Ta ut och låt kakan svalna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!