4.54.54.54.54.5

Nöttosca är en mjuk kaka med krispigt täcke av kolanötter.  

För 10-12 bitar:

Ingredienser

100 g mandelmassa
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Nöttosca:

2 dl nötter, blandade, t ex flagad mandel, skållade hasselnötter och pistaschnötter
25 g smör
0,5 dl sirap, ljus
4 msk vispgrädde
1 dl strösocker

 30 minuter + 25 minuter + 10 minuter i ugn

Nöttosca – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.  Riv mandelmassan. Vispa ägg, socker och ­vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
  2. Smält smöret och rör ner ­mjölken. Blanda alla de torra ­ingredienserna. Sikta ner dem i äggpöset varvat med smör- mjölken. Vänd i mandelmassan.
  3. Häll smeten i en smord ­rektangulär form 20 x 30 cm. Eller i en rund pajform, ca 28 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda kakan i nedre delen av ­ugnen 25–30 min.
  4. Tosca: Grovhacka nötterna. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop
    2–3 min.
  5. Ta kakan ur ugnen och bred över toscasmeten. Grädda ytterligare ca 15 min mitt i ugnen. Ta ut och låt kakan svalna.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar