Mjölkchokladmousse med glöggmarinerade citrusfrukter och krokant

Recept på mjölkchokladmousse med glöggmarinerade citrusfrukter och krokant. Den här moussen går hem hos både stora och små. Desserten kan stå färdig i kylen.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 1,5 gelatinblad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde - + 2 dl
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk apelsinskal - finrivet

Glöggmarinerade citrusfrukter

  • 1 dl glögg - alkoholfri
  • 1 apelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 citron

Mandelkrokant

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.

  2. Koka upp 1 dl grädde och häll den över chokladen. Låt stå ca 5 min. Rör till en slät kräm. Smält lite av krämen i en kastrull. Ta upp gelatinet och låt det smälta i krämen. Rör ner blandningen i resten av krämen.

  3. Vispa 2 dl grädde, inte för hårt. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Tillsätt chokladkrämen och rör försiktigt. Blanda ner den vispade grädden och apelsinskalet. Fördela smeten i 6 glas eller portionsformar. Ställ kallt 2–3 timmar.

  4. Citrus: Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär sedan ut filéer med en vass kniv. Lägg frukten i glöggen och låt stå ca 30 min.

  5. Krokant: Hacka mandeln. Värm sockret i en stekpanna och smält tills det är ljust brunt. Häll i mandeln och rör kraftigt. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.

  6. Krossa krokanten med en kniv eller hammare till små bitar.

  7. Ta ut moussen och toppa med glöggmarinerad citrus och mandelkrokant.

Jul

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!