Mjölkchoklad- och kaffeglass med syltade kumquater
Syltade kumquater
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 15 kumquats
Mjölkchoklad- och kaffeglass
- 100 g mjölkchoklad
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk - (3 %)
- 4 dl vispgrädde
- 7 äggulor
- 2 dl strösocker
- 0,5 dl kaffe - starkt
Garnering
- hasslenötscrunch - (Start premiummüsli)
Gör så här
-
Syltade kumquater: Koka upp socker och vatten. Skär bort ändarna på kumquaterna. Skiva frukten tunt och lägg i sockerlagen. Koka 8–10 min utan lock. Låt svalna.
-
Glass: Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull.
-
Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ner den varma gräddblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen.
-
Sjud blandningen under kraftig vispning till 85° eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka.
-
Sila och häll smeten över chokladen. Tillsätt kaffet och rör tills chokladen smält. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
-
Kör glassmeten i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen 1–2 timmar.
-
Servera glassen med kumquater och hasselnötscrunch.