I annonssamarbete med SöNDAG

00000

Ett saftigt och gott bröd som passar till allt. När det blivit lite torrt är det urgott att rosta.

För 1 bröd

Ingredienser

50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk strösocker
2 tsk salt
1,3 l kärnvetemjöl ca, med fullkorn
eller 1 l vetemjöl+3 dl grahamsmjöl

TILL PENSLING :

1 ägg
lite salt

Mitt enklaste bröd – påskbröd med ägg

 

Grundrecept

1. Lös upp jästen i vattnet som ska vara fingervarmt, 37°. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl och låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

2. Ta upp degen och knåda den. Forma till 2 eller 3 bröd. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20-25 minuter.

3. Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in dem i 250° varm ugn men sänk genast till 225°. Låt grädda i ca 20 minuter. Låt svalna under duk.

Äggbröd

Ett äggbröd passar fint på påskbordet. Grundrecept efter mitt enklaste bröd:

Till pensling och garnering:

  • 1 ägg + 2 ägg
  • gurkmeja och blå vallmofrön

1. Tillred degen som grundreceptet och fortsätt efter första jäsningen som följer:

2. Forma 2 längder och slå en vanlig knut. Lägg bröden på smord plåt. Stoppa ner ett okokt ägg i knutens mitt och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

3. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över gurkmeja och vallmofrön.

4. Sätt in brödet i 250° varm ugn men sänk genast till 225°. Låt grädda i ca 20 minuter. Låt svalna under duk.

Fler recept med: Matbröd, Övrigt, Påsk, Söndag, Svenskt