44444

Misoglacerad karljohansvamp toppad med friterad ingefära serveras som tillbehör eller en förrätt. Serverar man till jasminris kan den även avnjutas som en egen rätt.

För 4 personer:

Ingredienser

700 g karljohansvamp, gärna små
75 g ingefära, färsk
5 dl rapsolja
2 msk misopasta
2 msk mirin
2 msk farinsocker
2 tsk sesamolja
1 tsk soja, japansk
50 g smör

Garnering:

2 msk sesamfrön, rostade, gärna både svarta och vita

30 minuter

Misoglacerad karljohansvamp toppad med friterad ingefära – gör så här:

  1. Skala ingefäran. Skär den i tunna skivor, gärna på mandolin eller med en vass potatisskalare. Skär skivorna i tunna strimlor. Lägg dem på hushållspapper för att torka något. Hetta upp oljan till 160°. Fritera ingefäran i omgångar tills den fått lite färg och blivit krispig. Var försiktig så att den inte bränns. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Rör ihop miso, mirin, farinsocker, sesamolja och soja i en kastrull och värm tills sockret har smält.
  3. Skär karljohanssvampen i skivor på längden. Stek den i en torr stekpanna så att vätskan kokar ur. Tillsätt smöret och stek svampen tills den får fin färg. Tillsätt misosåsen och stek tills svampen börjar bli lätt karamelliserad.
  4. Lägg svampen på ett fat, ringla över såsen och toppa med den friterade ingefäran. Strö över sesamfrön och servera direkt.