Misoglacerad karljohansvamp toppad med friterad ingefära

Misoglacerad karljohansvamp toppad med friterad ingefära serveras som tillbehör eller en förrätt. Serverar man till jasminris kan den även avnjutas som en egen rätt.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 700 g karljohansvamp - gärna små
  • 75 g ingefära - färsk
  • 5 dl rapsolja
  • 2 msk misopasta
  • 2 msk mirin (söt matlagningssake)
  • 2 msk farinsocker
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk soja - japansk
  • 50 g smör

Garnering

  • 2 msk sesamfrön - rostade, gärna både svarta och vita

Gör så här

  1. Skala ingefäran. Skär den i tunna skivor, gärna på mandolin eller med en vass potatisskalare. Skär skivorna i tunna strimlor. Lägg dem på hushållspapper för att torka något. Hetta upp oljan till 160°. Fritera ingefäran i omgångar tills den fått lite färg och blivit krispig. Var försiktig så att den inte bränns. Låt rinna av på hushållspapper.

  2. Rör ihop miso, mirin, farinsocker, sesamolja och soja i en kastrull och värm tills sockret har smält.

  3. Skär karljohanssvampen i skivor på längden. Stek den i en torr stekpanna så att vätskan kokar ur. Tillsätt smöret och stek svampen tills den får fin färg. Tillsätt misosåsen och stek tills svampen börjar bli lätt karamelliserad.

  4. Lägg svampen på ett fat, ringla över såsen och toppa med den friterade ingefäran. Strö över sesamfrön och servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!