Läsartips: Mintkaka - chokladkaka med mintglasyr

Med mintglasyr som topping blir den enkla chokladkakan riktigt festlig. Servera den till kaffekalaset eller som dessert efter en lättare varmrätt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 dl vatten - kokande

Glasyr

  • 50 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk kakao
  • 2 krm pepparmintsarom
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  3. Vispa ägg och socker tills sockret lösts upp.

  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.

  5. Blanda äggvispet med det avsvalnade smöret. Rör sedan ner mjölblandningen med en slickepott (här hittar du en slickepott från Roy Fares).

  6. Rör snabbt i det kokande vattnet. Häll smeten i formen.

  7. Grädda kakan ca 20 min i nedre delen av ugnen. Låt kallna.

  8. Glasyr: Smält smöret och låt det svalna. Blanda smör, florsocker, kakao, pepparmintsarom och vatten till en jämn glasyr.

  9. Bred glasyren på kakan. Ställ kallt till servering.

  10. Tack för receptet Synneöve Bejegård från Halmstad. Berätta om din mintkaka!

  11. – Receptet har följt mig sedan jag gick på Hållands folkhögskola i Åre på 1980-talet. Kakan var en favorit bland tjejerna på skolan redan då. Jag gör den fortfarande när det är kalas hemma, eller när jag blir sugen på något gott.

  12. Vilken varmrätt skulle du välja att servera före kakan?

  13. – Kakan är ganska mättande, så jag skulle nog välja en lättare rätt, till exempel med fisk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!