00000

Med mintglasyr som topping blir den enkla chokladkakan riktigt festlig. Servera den till kaffekalaset eller som dessert efter en lättare varmrätt.

För 6 person(er)

Ingredienser

125 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 dl kokande vatten

Glasyr

50 g smör
2 dl florsocker
1 1/2 msk kakao
2 krm pepparmintsarom
1 msk vatten

20 min + 20 min i ugn

Chokladkaka med mintglasyr – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker tills sockret lösts upp.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
  5. Blanda äggvispet med det avsvalnade smöret. Rör sedan ner mjölblandningen med en slickepott (här hittar du en slickepott från Roy Fares).
  6. Rör snabbt i det kokande vattnet. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan ca 20 min i nedre delen av ugnen. Låt kallna.
  8. Glasyr: Smält smöret och låt det svalna. Blanda smör, florsocker, kakao, pepparmintsarom och vatten till en jämn glasyr.
  9. Bred glasyren på kakan. Ställ kallt till servering.

 

Tack för receptet Synneöve Bejegård från Halmstad. Berätta om din mintkaka!

– Receptet har följt mig sedan jag gick på Hållands folkhögskola i Åre på 1980-talet. Kakan var en favorit bland tjejerna på skolan redan då. Jag gör den fortfarande när det är kalas hemma, eller när jag blir sugen på något gott.

Vilken varmrätt skulle du välja att servera före kakan?

– Kakan är ganska mättande, så jag skulle nog välja en lättare rätt, till exempel med fisk.

Byta pepparmintsarom mot pepparmintsolja?
Pepparmintsarom kan ersättas med pepparmintsolja, men tänk då på att oljan har betydligt starkare smak. 2 krm arom motsvarar här 3 droppar olja.

Fler recept med: Bakning