44444

Kolapaj med polkagrismaräng. Den här mintchoklad- och polkagrispajen är söt och mäktig och räcker till många. Skär den därför i tunna skivor.  

För 20 bitar på buffé:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
125 g smör
0,75 dl strösocker
1 äggula

Mintchokladkola:

300 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl sirap, ljus
4 msk kakao
pepparmintsolja, några droppar

Italiensk maräng:

1,25 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 äggvitor
hushållsfärg, röd från Panduro (julröd)

Garnering:

10 polkagrisar 

40 minuter + 40 minuter för degen att vila + 15 minuter i ugn

Mintchoklad- och polkagrispaj – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, smör och socker. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylen ca 20 min.
  2. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, 22 cm i diameter. Jämna till kanten med en kniv och nagga med en gaffel. Sätt formen i frysen ca 20 min. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.
  3. Mintchokladkola: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Rör om och sjud till 120°. Häll smeten i pajskalet och låt stelna.
  4. Italiensk maräng: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka socker och vatten till 121°. Vispa äggvitorna till ett fast skum när sockerlagen är 110°. Häll sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle och vispa på högsta hastighet 2–3 min. Sänk hastigheten och vispa tills marängsmeten svalnat.
  5. Sätt en tyll med runt munstycke, 7–8 mm, i en engångsspritspåse. Pensla streck med hushållsfärgen med jämna mellanrum på insidan av spritspåsen. Fyll i marängsmeten och spritsa toppar på pajen. Krossa polkagrisarna och strö över.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 

Fler recept med: Bakning, Jul, Pajer