Minnas snabbkimchi

Recept på Minnas snabbkimchi. Kimchi är i originalet en koreansk sidorätt. Det här är en snabbare och enklare variant, med en ­vietnamesisk touch. Serveras tillsammans med all asiatisk mat. Ett enkelt komplement som ­lyfter de flesta rätter.  

För 4 dl:

Ingredienser

8 salladsblad från salladskål, stora (350 g)
0,5 gurka
1 morot stor
2 tsk salt
limeblad

Marinad:

2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära 3 cm (ca 35 g)
2 thaichili röda
3 msk strösocker
2 msk fisksås asiatisk
2 msk vitvinsvinäger

15 minuter + 3 + 8 timmar i kyl

 

  1. Skär salladsbladen i 2 cm -breda bitar. Skala gurka och morot. Halvera gurkan på längden, gröp ur kärnhuset och skiva gurkan.
  2. Skär moroten i 3–4 bitar. Skär små trekanter runt hela morotsbiten. Skiva dem.
  3. Blanda kål, gurka, morot och salt. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 3 timmar för att grönsakerna ska bli krispiga.
  4. Skölj grönsakerna i ett durkslag. Krama ur dem ordentligt med händerna. Lägg grönsaker och limeblad i en väl renjord burk med lock.
  5. Marinad: Skala vitlök och ingefära. Lägg vitlök, ingefära, chili, socker, fisksås och vinäger i en mixer och mixa slätt.  Blanda marinaden med grönsakerna och sätt locket på burken.
  6. Låt kimchin stå i kylen ca 8 timmar. Ju längre tid desto smakrikare blir den. Håller ca 2 veckor i kylen.

Recept av: Minna Tran

Fler recept med: Grönsaker, Övrigt, Vietnamesiskt