Minivörtbröd

00000

Recept på minivörtbröd. Servera bröden i behändigt miniformat. Formarna finns att köpa i köksbutiker.

För 24 små bröd:

Ingredienser

50 g jäst
3 dl porter
3 dl julmust
12 dl rågsikt (660 g)
2 dl vetemjöl special
50 g smör rumsvarmt
2 msk rapsolja
1,5 dl mörk sirap
1 msk pomeransskal malda
1 tsk ingefära mald
1 tsk kryddnejlika mald
1 tsk kardemumma stött
2 tsk salt

20 minuter + 1 1/2 timmes ­jäsning + 13 minuter i ugn

Minivörtbröd – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt portern. Rör tills jästen lösts upp.Tillsätt must, rågsikt, vetemjöl, smör, olja, sirap och kryddor.
  2. Arbeta degen smidig, ca 15 min i hushållsmaskin. Degen ska vara lite kladdig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 2 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  3. Ta upp degen och arbeta den smidig. Forma till avlånga bullar, ca 70 g. Lägg i smorda små formar. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Snitta eventuellt med vass kniv och sätt in bröden mitt i ugnen. Grädda bröden 13–15 min, till 98° innertemperatur. Ta ut och låt svalna 2–3 min. Ta bröden ur formarna och låt kallna på galler.

Recept: Allt om Mats redaktion

Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd, Övrigt, Svenskt