Recept: Allt om Mats redaktion
Minivörtbröd
Ingredienser
- 50 g jäst
- 3 dl porter
- 3 dl julmust
- 12 dl rågsikt - (660 g)
- 2 dl vetemjöl special
- 50 g smör - rumsvarmt
- 2 msk rapsolja
- 1,5 dl sirap - mörk
- 1 msk pomeransskal - malda
- 1 tsk ingefära - mald
- 1 tsk kryddnejlika - mald
- 1 tsk kardemumma - stött
- 2 tsk salt
Gör så här
-
Smula jästen i en bunke. Tillsätt portern. Rör tills jästen lösts upp.Tillsätt must, rågsikt, vetemjöl, smör, olja, sirap och kryddor.
-
Arbeta degen smidig, ca 15 min i hushållsmaskin. Degen ska vara lite kladdig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 2 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
-
Ta upp degen och arbeta den smidig. Forma till avlånga bullar, ca 70 g. Lägg i smorda små formar. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Snitta eventuellt med vass kniv och sätt in bröden mitt i ugnen. Grädda bröden 13–15 min, till 98° innertemperatur. Ta ut och låt svalna 2–3 min. Ta bröden ur formarna och låt kallna på galler.