Minivörtbröd

Recept på minivörtbröd. Servera bröden i behändigt miniformat. Formarna finns att köpa i köksbutiker.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl porter
  • 3 dl julmust
  • 12 dl rågsikt - (660 g)
  • 2 dl vetemjöl special
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl sirap - mörk
  • 1 msk pomeransskal - malda
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kryddnejlika - mald
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt portern. Rör tills jästen lösts upp.Tillsätt must, rågsikt, vetemjöl, smör, olja, sirap och kryddor.

  2. Arbeta degen smidig, ca 15 min i hushållsmaskin. Degen ska vara lite kladdig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 2 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

  3. Ta upp degen och arbeta den smidig. Forma till avlånga bullar, ca 70 g. Lägg i smorda små formar. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Snitta eventuellt med vass kniv och sätt in bröden mitt i ugnen. Grädda bröden 13–15 min, till 98° innertemperatur. Ta ut och låt svalna 2–3 min. Ta bröden ur formarna och låt kallna på galler.

Recept: Allt om Mats redaktion

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!