00000

Minisockerkakor med nektariner bakas i små avlånga formar. Har du inga små formar kan du göra en stor sockerkaka i avlång form och skära i bitar. Ändra då gräddningen till 40 min i 175° i konventionell ugn.

För 12 kakor:

Ingredienser

100 g smör
0,5 citron
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
0,75 dl mjölk

Nektariner:

2 nektariner
1 msk smör
2 msk strösocker, –3

Vit glasyr:

1,5 dl florsocker
1 msk vatten

Smetana med citron:

200 g smetana
1 msk citron, pressad
3 msk florsocker

Rostat bovete, ca 3 dl:

3 dl bovete, helt
2 msk kokosolja
3 msk äppelmos
1 msk lönnsirap, eller honung
1 tsk vaniljsocker

45 minuter + 45 minuter i ugn

Minisockerkakor med nektariner – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Bryn smöret i en kastrull, när smöret bubblar upp och tystnar är det färdigt. Låt smöret svalna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölet med citronskal, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten växelvis med smör och mjölk.
  3. Fördela smeten i små, smorda avlånga formar, ca 4 x 10 cm, gärna av silikon. Har du ingen silikonform kan du använda muffinsformar. Fyll ¾ av formarna.
  4. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna innan kakorna tas ur formarna och får kallna.
  5. Bovete: Sänk ugnsvärmen till 150°. Smält kokosoljan och blanda med bovetet. Tillsätt resten av ingredienserna, strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 30–40 min. Låt svalna.
  6. Nektariner: Kärna ur nektarinerna och skär dem i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna. Strö över sockret och låt småkoka så att sockret smälter.
  7. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Häll glasyren i en spritspåse och spritsa den på minisockerkakorna. Låt stelna.
  8. Smetana: Vispa ihop smetana, citronsaft och florsocker med elvisp.
  9. Servera minisockerkakorna med nektariner, smetana och eventuellt torkat bovete.

Recept av Cecilia Hansson

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar