Luftiga minisemlor

Recept på lätta och luftiga små semlor.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 krm salt
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 1 ägg
  • 8 - 9 dl vetemjöl - 480-540 g

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl gräddmjölk
  • 2 msk likör - eller konjak
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.

  2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.

  3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.

  4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.

  5. Sätt ugnen på 250°.Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta små bullar.

  6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och låt dem jäsa ca 30 minuter.

  7. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

  8. Skär ett lock i varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och matlagningsgrädde. Smaksätt med någon likör eller konjak. Fyll bullarna med blandningen.

  9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!