Minisemlor

Recept på minisemlor. Använd kall mjölk om du har gått om tid att låta degen jäsa, eller ljumma upp den lite om du är otålig.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl - eller vetemjöl special (420 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor - nystötta
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 5 - 6 dl vispgrädde
  • 250 g mandelmassa

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.

  2. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i degbunken. Tillsätt smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, ca 5 min i  köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  3. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 50 små bitar. Rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Grädda bullarna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna, 8-10 min. Låt bullarna kallna på galler.

  5. Skär ett lock av bullarna. Vispa grädden fluffig. Lägg en liten bit mandelmassa på bullarna och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.

  6. Recept på hemgjord mandelmassa hittar du här!

  7. Tips: Vill du ha en lösare fyllning kan mandelmassan rivas och blandas med lite vatten. Den är då enkel att spritsa på semmelbullarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!