Minisemlor

00000

Recept på minisemlor. Använd kall mjölk om du har gått om tid att låta degen jäsa, eller ljumma upp den lite om du är otålig.

För 50 små semlor

Ingredienser

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
7 dl vetemjöl eller vetemjöl special (420 g)
1/2 dl strösocker
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
75 g smör rumsvarmt

Fyllning

5-6 dl vispgrädde
250 g mandelmassa

Garnering

florsocker

45 min + 80 min jäsning + 8 min i ugn

Minisemlor – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i degbunken. Tillsätt smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, ca 5 min i  köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 50 små bitar. Rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Grädda bullarna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna, 8-10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  5. Skär ett lock av bullarna. Vispa grädden fluffig. Lägg en liten bit mandelmassa på bullarna och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Tips: Vill du ha en lösare fyllning kan mandelmassan rivas och blandas med lite vatten. Den är då enkel att spritsa på semmelbullarna.

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Bakning, Efterrätt och dessert