00000

Servera scones direkt ur ugnen, de är allra godast nybakade.

För 12-16 scones:

Ingredienser

3 dl bovetemjöl, (150 g)
3 dl dinkelmjöl, siktat (180 g)
1 dl havregryn
3 msk rårörsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
125 g smör
1 vaniljstång, eller 3 krm vaniljpulver
50 g macadaminötter, rostade och saltade
1 ägg
2 dl mjölk

Jordgubbssylt med lime:

1 kilo jordgubbar, färska eller frysta
1 vaniljstång
2 lime
3 dl strösocker
3 dl syltsocker

Tillbehör:

2,5 dl vispgrädde

30 minuter + 30 minuter koktid + 10 minuter i ugn

Miniscones med vanilj och macadamia – gör så här:

  1.  Jordgubbssylt: Snoppa jordgubbarna och halvera dem om du använder färska. Dela vaniljstången. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.
  2. Blanda jordgubbar, vaniljstång, limeskal, limesaft och socker i en kastrull. Koka upp och sjud sylten ca 30 min, tills den nått 105°. Häll upp i en väl rengjord burk och sätt på locket. Förvara sylten svalt.
  3. Scones: Sätt ugnen på 225°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tärna smöret och finfördela det med fingertopparna i mjölblandningen. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Grovhacka nötterna. Blanda ner vaniljfrön och nötter i smulet.
  4. Vispa ihop ägget med mjölken och häll över smulet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  5. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.
  6. Servera sconesen med jordgubbssylt och vispad grädde.

Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem! 

Bonniers stora bakbok 2017