55555

Miniscones med clementincurd passar perfekt till en kopp te. Curden är också god på rostat bröd eller som fyllning, blandad med vispgrädde, i en tårta.

För 16-18 scones:

Ingredienser

1 clementin
4 dl vetemjöl, (240 dl)
1 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör
1,5 dl mjölk

Pensling:

ägg

Garnering:

mandelspån

Clementincurd, ca 4 dl:

2 clementiner
4 äggulor
1,5 dl strösocker
1 msk citron, pressad
100 g smör, rumsvarmt

30 minuter + 10 minuter i ugn

Miniscones med clementincurd – gör så här:

  1. Curd: Skölj clementinerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Blanda clementinsaft, äggulor, socker och citronsaft i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat.
  2. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret i små klickar. Rör kraftigt så att smöret smälter. Blanda i clementinskalet och låt curden kallna. Låt stå i kylen fram till servering.
  3. Scones: Sätt ugnen på 250°. Skölj clementinen i ljummet vatten. Riv skalet.
  4. Blanda clementinskal, mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smulig deg. Häll i mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
  5. Kavla ut degen till en ca 3 cm tjock platta. Ta ut rundlar ur degen med ett mått eller ett litet glas, ca 5 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Pensla rundlarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna under bakduk på galler.
  7. Servera minisconesen med clementincurd till en kopp te.