Minimunkar

Matcha, det gröna tepulvret från Japan, hittar du i tebutiker och ­välsorterade livsmedelsaffärer.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 7,5 dl vetemjöl - (450 g)

Fritering

  • 5 dl solrosolja

Garnering

  • 1 dl strösocker - + 2 dl strö
  • 2 - 3 tsk grönt te - matcha (japanskt tepulver)
  • 2 - 3 tsk kanel - mald

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37°. Häll degvätskan på jästen och rör om. Rör i socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, 5-10 min.

  2. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, ca 1 1/2 cm tjock. Stansa ut munkar med utstickare, ca 6 cm i diameter, och ta ut ett hål i mitten på varje. Låt munkarna jäsa övertäckta ca 10 min.

  3. Garnering: Blanda 1 dl socker med teet på en tallrik. Blanda 2 dl socker med kanel på en annan tallrik.

  4. Hetta upp oljan till 170°. Fritera munkarna tills de är ljusbruna, ca 3 min. Ta upp och låt dem rinna av hastigt på ett hushållspapper. Vänd dem sedan i de smaksatta sockren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!