Minikrokaner med champagne- och jordgubbstryffel
Ingredienser
- 250 g mandelmassa
- 1 äggvita
Karamell
- 3 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 50 g glykos - (ca 2 1/2 msk)
Tryffel
- 2 jordgubbar
- 250 g choklad - vit + 50 g
- 1 dl champagne
- 0,75 dl vispgrädde
- 1 tsk glykos - eller honung
- 1 tsk smör
- 1 dl florsocker
Garnering
- marsipanrosor
Gör så här
-
Krokan: Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan. Blanda den med äggvitan och rör till en smidig smet. Häll smeten i en spritspåse med krusig tyll. Spritsa smeten till kransar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
-
Grädda kransarna mitt i ugnen 7-8 min. Lossa dem försiktigt och låt kallna på galler.
-
Koka socker, vatten och glykos i en kastrull till 170°. Doppa kastrullen hastigt i kokande vatten så att karamellens temperatur stannar. Låt stå ca 1 minut. Doppa en liten del av kransarna i karamellsmeten och fäst ihop dem två och två. Häll lite karamellsmet i bottnen på den ena av kransarna och låt dem stelna på bakplåtspapper.
-
Tryffel: Mixa jordgubbarna och mät till 2 msk. Hacka 250 g choklad och lägg den i en bunke. Koka ihop champagnen tills 1 msk återstår.
-
Koka upp grädde, champagne, glykos och jordgubbspuré. Häll vätskan över chokladen. Tillsätt champagnen och smör och rör tills chokladen smält. Täck med plastfolie och låt stå ca 12 timmar i kylskåpet.
-
Rulla smeten till 20 bollar. Smält 50 g choklad till garnering över vattenbad eller i mikrovågsugn. Sikta florsockret på en tallrik. Ta lite smält choklad i handen och rulla bollarna i den. Rulla sedan direkt i florsockret och lägg dem på en tallrik.
-
Garnera minikrokanerna med marsipanrosor och lägg en tryffel i varje.